Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Početna Aktualnosti „Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija“ u Hrvatskoj – eSkills Week 2012

„Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija“ u Hrvatskoj – eSkills Week 2012


eskills-week-logo1Danas je počeo Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija 2012. eSkills Week 2012 usmjeren na podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unapređenja informatičke pismenosti i digitalnih vještina za poslove u današnjem digitalnom društvu. Ovoj europskoj inicijativi. se, uz 65 milijuna građana u 35 zemalja, priključila i Hrvatska.

Svrha ovog projekta usmjerena je na podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unapređenja informatičke pismenosti građana i digitalnih kompetencija radno sposobnog stanovništava, kako bi bili što konkurentniji u današnjem digitalnom društvu.

Glavni razlog pokretanja inicijative od strane Europske komisije leži u dva uočena negativna trenda, koja bi u budućnosti mogla značajno utjecati na ukupnu konkurentnost i inovativnost najveće svjetske ekonomije:

  • Smanjeni interes mladih da upisuju i završavaju ICT studije u gotovo svim zemljama EU. Već danas u EU nedostaje između 400.000 i 700.000 ICT stručnjaka, što je alarmantan podatak.
  • Nedostatak vladanja digitalnim kompetencijama kod radno sposobnog stanovništva. Već za tri godine (do 2015.) predviđa se da će u EU čak 90% radnih mjesta iziskivati od djelatnika vladanje digitalnim kompetencijama za rad s tehnologijama, a trenutna situacija ne prati potrebe tržišta rada.

Raspored događanja

Glavni nacionalni kontakti za realizaciju obilježavanje ovog tjedna u Hrvatskoj su Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija vezanih uz eSkills Week 2012 možete pronaći na službenim stranicama – www.eskills.hr