Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Početna Iz medija Državna matura je počela!

Državna matura je počela!


preuzeto: www.jutarnji.hr

Ugledna psihologinja prof. dr. Vlasta Vizek-Vidović za Jutarnji list savjetuje učenicima kako se riješiti stresa i kako što bolje riješiti test.

15 zlatnih pravila za uspjeh na testovima

Test predajte tek kad ga provjerite

1 Na ispit dođite naspavani, svježi i siti. Dobroj tjelesnoj kondiciji pripomažu tuš i jutarnja gimnastika.

2 Krenite od kuće na vrijeme i provjerite nosite li sa sobom sav potreban pribor i dokumente. Ako ipak kasnite, ne brinite se. Zakasnite li manje od 30 minuta, moći ćete pristupiti ispitu.

3 Ponesite i sat! Ako ne znate koliko vam još vremena preostaje za rad, počet ćete paničariti.

4 Dok čekate na ispit, imate dvije mogućnosti: još jednom zaviriti u bilješke i ponavljati ili misliti i razgovarati o drugim stvarima. Kod nekih ponavljanje neposredno prije ispita stvara osjećaj samopouzdanja. Kod drugih može izazvati paniku, osobito ako im se čini da drugi znaju više od njih.

5 Prije nego što počnete rješavati zadatke pažljivo pogledajte cijeli test i pripadajući list za odgovore.

6 Planirajte vrijeme rješavanja. Ispit iz psihologije traje 80, a iz informatike 90 minuta. Izračunajte okvirno koliko se dugo u prosjeku možete zadržati na svakom zadatku. Vodite računa o tome da se brže rješavaju zadaci koji traže kratke odgovore.

7 Počnite s pitanjima na koja znate odgovor. Ako se dogodi da zaboravite nešto što ste sigurno znali, ne mozgajte predugo. Krenite dalje kako biste uspjeli stići do kraja testa. Vaš mozak tražit će i dalje odgovor umjesto vas.

8 Općenito, prvo rješavajte zadatke koji su vam lakši. Ako se nekog odgovora ne možete sjetiti, označite to pitanje uočljivim znakom kako ga poslije ne biste previdjeli.

9 Kod zadataka s više ponuđenih odgovora upotrijebite sljedeću strategiju: prvo pročitajte pitanje i sami pokušajte domisliti odgovor. Zatim potražite taj odgovor među predloženima. Nađete li ga, to je točno rješenje! Ako ga nema, potražite mu najsličniji. Ako ne možete domisliti odgovor, upotrijebite strategiju eliminacije.

10 Kod zadataka dopunjavanja pročitajte uvodni dio pitanja više puta. Može se dogoditi da vam se točan odgovor spontano sam nametne.

11 Osjetite li u nekom trenutku da u vama raste napetost, radije malo zastanite i odmorite se. Pokušajte s vježbom dubokog disanja ili zažmirite i zamislite neki umirujući prizor, šetnju šumom ili uz obalu mora.

12 Važne su i misli samoohrabrenja. Prisjetite se da ste učili najbolje što ste mogli i da mnogo toga znate. I drugi su uspjeli položiti test, pa ćete to moći i vi!

13 Promijenite svoj odgovor samo ako ste se sigurno uvjerili da je pogrešan. Obično je prvi odgovor koji vam padne na pamet i točan. No, ako poslije uočite pogrešku, ispravite je tek ako ste posve sigurni u točnost novoga odgovora.

14 Pri razmišljanju kod zadataka koji vam baš “ne idu”, iskoristite svoj stil učenja: ako ste vizualni tip, nastojte slikom predočiti pitanje, ako ste slušni tip, tiho ga u sebi nekoliko puta izgovorite, ako ste motorički tip, pokušajte pišući ili šarajući doći do odgovora.

15 I posljednje zlatno pravilo: ostavite dovoljno vremena da još jednom pregledate svoj uradak i provjerite niste li što propustili. Tek kad provjerite i ispravite moguće propuste, predajte svoj test ispitivaču.