Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Početna Vijesti

# Državna matura - vijesti

Rezultati ispita državne mature provedenih u ljetnome roku šk. god. 2013./2014.


rez7. srpnja 2014. u 14.00 sati objavit će se rezultati ispita državne mature u ljetnome roku šk. god. 2013./2014. Pristupnicima će na njihovim stranicama na poveznici Moji rezultatibiti objavljeni svi ispitni materijali te uspjeh koji su postigli na ispitima kojima su pristupili.

Rok za prigovore na rezultate ispita traje 48 sati od objave: od 7. srpnja 2014. u 14.00 sati do 9. srpnja 2014. u 14.00 sati.

Učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj prigovor podnose pisanim putem školskome ispitnome povjerenstvu, koje donosi mišljenje o opravdanosti prigovora i prosljeđuje ga Centru.

Svi ostali pristupnici prigovore upisuju osobno na svojim stranicama, na poveznici Moji prigovori.

Konačna objava rezultata ispita državne mature bit će: 14. srpnja 2014.
 

Polaganje ispita državne mature uz prilagodbu ispitne tehnologije u jesenskome roku


Polaganje ispita državne mature uz prilagodbu ispitne tehnologije u jesenskome roku:

a) Kandidati koji pristupaju jesenskomu ispitnomu roku ispita državne mature, a bila im je odobrena prilagodba ispitne tehnologije na ispitima državne mature 2009./2010. i 2010./2011., 2011./2012., 2012./2013. ili na ispitima ljetnoga roka državne mature 2013./2014. o potrebi prilagodbe ispitne tehnologije u jesenskome roku trebaju obavijestitiNacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Rok za dostavljanje obavijesti je 1. kolovoza 2014. godine.

b) Sve ostale kandidate koji pristupaju jesenskomu ispitnomu roku ispita državne mature, a smatraju da im je potrebna prilagodba ispitne tehnologije (imaju motoričke teškoće, oštećenje sluha, vida…) upućujemo na dokument za učenike s teškoćama "Upute za prilagodbu ispitne tehnologije na ispitima državne mature" objavljen na www.ncvvo.hr.  
Također, o potrebi prilagodbe ispitne tehnologije potrebno je obavijestiti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Rok za dostavljanje obavijesti je 15. srpnja 2014. godine. Nakon toga svaki će kandidat dobiti Obrazac zahtjeva za prilagodbu i detaljne upute o dostavljanju dokumentacije. 
Svim kandidatima, koji žele postaviti zahtjev, preporučujemo da pripreme odgovarajuću dokumentaciju kao što je:
a) medicinska i/ili
b) psihološka i/ili
c) defektološka i/ili
d) rješenje o stupnju invaliditeta.

Dokumentaciju će biti potrebno dostaviti do 1. kolovoza 2014.

Napominjemo da se zahtjevi zaprimljeni nakon navedenih rokova neće razmatrati.

 

Obavijest o poništenju ispita


imagesNacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zaprimio je više prijava da se na društvenoj mreži Facebook nakon ispita iz Engleskoga jezika pojavila fotografija lista za odgovore iz Engleskoga jezika na višoj razini - ispit slušanja. Prema vidljivoj identifikacijskoj naljepnici na objavljenoj fotografiji utvrđen je identitet pristupnika kojemu je Odlukom Centra, zbog korištenja nedozvoljenog pomagala (mobitela) na ispitu, poništen ispit iz Engleskoga jezika.

izvor: NCVVO

 

Pitanja za državnu maturu - Demo matura


loomen_demo_maturaHrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet je u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja na sustav za udaljeno učenje Loomen dana 12. svibnja 2014. godine postavila tečaj Pitanja za državnu maturu.

Unutar tečaja nalaze se ispiti državne mature koji se svakodnevno nadopunjuju. Format pitanja je vrlo sličan formatu pitanja iz državne mature, no ipak neke vrste pitanja nije moguće primijeniti u sustavu Loomen jer ne omogućavaju automatsko ocjenjivanje ili nisu kompatibilni za online ispitivanje u Moodle-u, primjerice tip pitanja koji zahtijeva označavanje na crtežu.

Tečaj Pitanja za državnu maturu dostupan je isključivo autoriziranim korisnicima koji posjeduju AAI elektronički identitet pomoću kojega se prijavljuju na Loomen. U slučaju dodatnih pitanja ili tehničkih problema oko uporabe ovih ispita obratite se na adresu  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

Broj prijavljenih ispita po predmetima za državnu maturu 2013./2014.


Prijavljeni ispiti državne mature1.veljače u 23.59 sati završile su prijave ispita državne mature u ljetnome roku školske godine 2013./2014. Ispite je prijavilo 31 588 učenika četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Broj prijavljenih ispita po predmetima prema izvornom dokumentu na ncvvo.hr

 

Polaganje ispita državne mature uz prilagodbu ispitne tehnologije u ljetnome roku školske godine 2013./2014.


prilagodba2Podsjećamo maturante kojima je potrebna prilagodba ispitne tehnologije (imaju motoričke teškoće, oštećenje sluha, vida ...), a nisu ovogodišnji maturanti u redovnom sustavu obrazovanja u RH na slijedeću vijest:

 

 

NOVO - Kalkulatori na maturi 2013./2014.


kalkulatoriNa stranicama NCVVO-a objavljen je NOVI popis dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala na ispitima iz Matematike, Fizike i Kemije na državnoj maturi. Popis će se ažurirati tijekom godine.
 

Obavijest o izmjeni kalendara provedbe ispita državne mature u jesenskome roku šk. god. 2012./2013.


Obavijest o izmjeni kalendara provedbe ispita državne mature u jesenskome roku šk. god. 2012./2013.Uvidom u podatke o prijavama ispita u jesenskome roku primijećen je veći broj pristupnika, ovogodišnjih učenika četvrtih razreda, koji su prijavili ispite, a moraju pristupiti popravnim ispitima u drugome roku. Kako se popravni ispiti u školama održavaju istovremeno kada i ispiti državne mature, Centar je uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta donio izmjene Kalendara ispita državne mature u jesenskome roku. 
Novim Kalendarom za jesenski rok školske godine 2012./2013. ispiti obveznoga dijela državne mature i ispiti izbornoga djela koje je prijavio najveći broj učenika održavaju se nakon popravnih ispita u srednjim školama čime smo svim učenicima omogućili  polaganje ispita u kalendarskoj godini u kojoj završavaju četvrti razred.
nk 
Novi Kalendar ispita državne mature s vremenikom možete pogledati ovdje. (izvorni link)
Objavljeno: www.ncvvo.hr, 2.8.2013.
 

Rezultati upisa u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2013./2014. na Sveučilištu u Zagrebu


SuZ_-_NOVI_89Konačne podatke o broju slobodnih mjesta za jesenski upisni rok kandidati moraju provjeriti na mrežnim stranicama www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx. Ljetni upisni rok na Sveučilištu u Zagrebu uspješno se završava i vjerujemo da će se većina slobodnih mjesta popuniti u jesenskom roku te će podaci o ukupnoj popunjenosti biti poznati potkraj rujna.

 

Slobodna mjesta za jesenski rok


Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU) u ljetnom upisnom roku pravo na upis na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2013./2014. ostvarilo je 29.772 kandidata.

Konačne rang-liste kandidata za upis za akademsku godinu 2013./2014. objavljene su na mrežnim stranicama www.postani-student.hr u srijedu, 17. srpnja 2013. godine u 12:00 sati.

Najviše prijava prvog prioriteta u ljetnom upisnom roku - 1915, imao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prema podacima iz NISpVU-a, na Sveučilištu u Zagrebu ostalo je ukupno 1387 slobodnih mjesta.

U ljetnom upisnom roku u potpunosti su popunjeni sljedeći fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Medicinski fakultet, Učiteljski fakultet, Edukacijsko - rehabilitacijski fakultet, Stomatološki fakultet te združeni studiji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina.

Na Sveučilištu u Splitu slobodno je još 503 mjesta. U ljetnom upisnom roku u potpunosti su popunjeni sljedeći fakulteti Sveučilišta u Splitu: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Pomorski fakultet, Kemijsko-tehnološki fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Filozofski fakultet, Medicinski fakultet, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Sveučilišni studijski centar za studije mora te združeni studij Kemijsko – tehnološkog fakulteta i Medicinskog fakulteta i Umjetničke akademije i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Sveučilište u Rijeci ima još 329 slobodnih mjesta. U potpunosti je popunjen Učiteljski fakultet te Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku još je 427 slobodnih mjesta. U ljetnom roku u potpunosti su popunjeni sljedeći fakulteti: Učiteljski fakultet, Odjel za biologiju i Odjel za kulturologiju.

Na Sveučilištu u Zadru još je 193 slobodna mjesta. U potpunosti je popunjen Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli još ima 416 mjesta na svim studijima, isto kao i na Sveučilištu u Dubrovniku gdje su ostala još 74 slobodna mjesta.

Na određenom broju studijskih programa nije ostalo mjesta na kvoti za državljane RH, već samo na kvoti za strane državljane.

U potpunosti je još popunjeno Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu te Veleučilište u Varaždinu.

Oni kandidati koji u ljetnome roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski upisni rok, ali samo na studijskim programima na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 22. srpnja i trajat će do 20. rujna 2013. ili do roka kojeg odredi visoko učilište.

izvor: www.azvo.hr, 17. srpnja 2013.

 

Jesenski rok državne mature 2012./2013.


Prijave ispita u jesenskome roku:
- Trajanje prijava:  17. – 26.7. 2013.
- Pristupnici prijavljuju ispite samostalno putem stranice www.postani-student.hr
Napomena: ovogodišnji učenici ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok.
Provedba ispita državne mature:
- od 23.8. 2013. do 10.9.2013.
Pisanje ispita uz prilagodbu ispitne tehnologije:
- obavijest i upute o načinu ostvarivanja prava na pisanje ispita uz prilagodbu ispitne tehnologije objavljene su 24.6.2013. na ovoj stranici
- za dodatna objašnjena pristupnici se mogu javiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Mjesto pisanja ispita državne mature:
- Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama.
- Svi ostali pristupnici ispite pišu u Zagrebu, u Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
- Mjesto pisanja nije moguće mijenjati.
Odjave ispita:
Rok: 2.8.2013. (uključujući taj dan)
- Pristupnici se javljaju Centru putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Promjene ispita, naknadne prijave:
Rok: 2.8.2013. (prema Pravilniku rok bi trebao biti 23.7., ali u to vrijeme još traju prijave pa je rok produžen do 2.8.).
- Za naknadnu prijavu potrebno je poštom, na adresu Centra, dostaviti dokumentaciju iz koje je vidljiv razlog opravdanosti naknadne prijave.
Uplate novčanih naknada za troškove polaganja ispita u jesenskome roku:
Rok: 2.8.2013.
- Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita na njihovim stranicama, na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.
- Osim zaduženja pristupnicima su ispisani i podatci za uplatu, koje moraju prepisati na uplatnicu i koji se odnose isključivo na pristupnikove podatke (nije moguće s tim brojem uplatiti nečiji drugi ispit, niti od drugoga pristupnika prepisati broj).
- Uplate nakon 2.8. nećemo biti u mogućnosti prihvatiti zbog kratkoće rokova za pripremu ispitnih materijala.
Kandidati koji se prvi puta registriraju u sustav i nisu do sada prijavljivali ispite državne mature:
- dužni su Centru dostaviti dokumentaciju:  svjedodžbe svih razreda srednje škole, završnu svjedodžbu, domovnicu.
- Dokumenti moraju biti ovjerene preslike, jer se ne vraćaju kandidatima.
Rok za dostavu dokumentacije: 20.7.2013.
Za dodatne informacije i pomoć u vezi s pitanjima koja se odnose na državnu maturu pristupnicima su, na stranici Postani-student, dostupne brošure s detaljnim informacijama, a  pitanja mogu postavljati i
- telefonom na broj Info centra: 01 4501 899
- e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (za pitanja u vezi s državnom maturom za koje nisu navedene e-mail adrese u ovoj obavijesti).

 

 
studij.hr
studij

Mrežne stranice AZVO na kojima usoporediti studijske programe koristeći alikaciju Usporedi studije,. [...]

Facebook
RSS Pretplatite se!